Hopp til innholdet
Bilde MIL etter mil og steg for steg

Velkommen til boklansering

EN IDRETTSLAGSBOK VERDEN IKKE HAR SETT MAKEN TIL!
Nå starter vi feiringen av Malvik ILs 90års jubileum -og vi gjør det med ordfører til stede!
Velkommen til Ytre Malvik Samfunnshus torsdag 20.oktober kl. 14 – 16.30! 
Under selve boklanseringen vil vi fortelle litt om bakgrunnen for bokprosjektet,
og vi vil vi benytte anledningen til å hylle alle som bidrar til aktivitet i idrettslaget.
Det blir servert kaffe og kake og i tillegg mulighet for å kjøpe boken.
Arrangementet er åpent for alle.
MALVIK-BOK AVSLØRER STORE KLUBBHUS-PLANER
Merittert forfatter setter lokal idrettslagshistorie i nasjonalt perspektiv
– Nytt klubbhus står øverst på dagordenen, sier styreleder i Malvik Idrettslag, Jan Inge Hov.
I en ny bok om idrettslagets 90-årige historie, skrevet av forfatter, dramatiker og journalist Stig Nilsson, avsløres prosjekttegninger som kan komme til å gi lagets kunstgressbane litt av et ansiktsløft, og ikke minst kan idrettslaget omsider komme seg ut av sin brakketilværelse.
Forfatteren gir i boken «MIL etter mil og steg for steg» ikke bare vyer om fremtidens Malvik Idrettslag, men ruller også ut historien til ett av Norges mest standhaftige og største breddeidrettslag.
Stiftet av Arbeiderlag
– Denne boken er også blitt en historiebok på flere måter, sier forfatter Stig Nilsson. – Nasjonale, internasjonale og lokale trender og hendelser refereres til, og forklarer hvorfor nettopp Malvik Idrettslag ble og er forblitt et forbilledlig lag for bredde, med en makeløs oppslutning i nasjonal sammenheng. Rundt 30 prosent av alle innbyggerne i ytre Malvik er medlemmer i laget. Svært få, om noen, kan skilte med en så massiv, prosentvis oppslutning om frivillig arbeid og idrettsutøvelse, sier Nilsson.
Siden det var Malvik Arbeiderlag som stiftet Malvik Idrettslag, siden regjeringen Nygaardsvolds politikk spilte en sentral rolle i utviklingen av det velferdssamfunn som åpnet for fritid, og dermed tid til overs for stadig flere til å drive breddeidrett – og siden nasjonale og internasjonale motsetninger mellom bredden og eliten i høyeste grad påvirket lokalsamfunnet i Malvik, er dette en bok med historiske sammenhenger, som passer godt også til undervisning.
Hyller frivillighet
I tillegg er en rekke lokale hendelser omtalt. Helt fra Malvik ble utskilt fra Strinda i 1891, via ungdomslagenes betydning for det sosiale livet og for idrettslagene i kommunen, opphetede diskusjoner om ytterligere deling av Malvik kommune – med stort politisk engasjement, krigshelter som mister livet i kamp mot tyskerne, og mye annet.
Boka er også en hyllest til frivilligheten og alle de nesten talløse timene som tusenvis av personer og personligheter har lagt ned – og legger ned – til beste for innbyggerne, enten det er arrangementer på
17.mai, store og små idrettsarrangementer, eller en makeløs innsats for å legge til rette for innbyggernes bruk av Malvik kommunes friområder.
Utgivelsen inneholder også historiske og idrettshistoriske bilder som ikke er publisert før, og elleville fortellinger om måter dugnadsarbeidere og gode hjelpere fikk det til, på tross av knapphet.
Forfatternes CV:
Stig Nilsson (født 24. november 1952 i Kristiansund N) er forfatter, dramatiker, tidligere høyskolelærer i journalistikk og journalist i avis, radio og fjernsyn. Han fikk Prøysenprisen i 1976 for sin debut-LP, NOPAs pris Årets verk i 1994 for sin debut som dramatiker, og både Nordeas Kulturpris og Fylkeskulturprisen i Møre og Romsdal i 2010.
Nilsson har skrevet om lag 400 sanger og sangtekster til egne LP-produksjoner og for en rekke artister som: Sissel Kyrkjebø, Jørn Hoel, Frode Alnæs, Lynni Treekrem, Hanne Krogh, Arja Saijonmaa, Tor Endresen, Karoline Krüger o.a. Om lag 150 av dem innspilt og utgitt på plate.
Som dramatiker har han levert manus til blant andre Det norske Teater, Operaen i Kristiansund, Nord-Trøndelag teater og en rekke friteater. Mest kjent er librettoen til Lady Arbuthnott – Frua på
Elverhøi som i 2022 ble satt opp i Sunndal for 25. året på rad, og er sett av 100 000 publikummere. I Dramatikerforbundets «Manusbanken» er det registrert hele 15 skuespill og musikaler signert Stig Nilsson.
Stig Nilsson har utgitt tre egne LP-plater og forfattet fjorten bøker. Blant dem biografier om sangerinnen Sissel Kyrkjebø (Aschehoug) og musikeren Frode Alnæs (Schibsted) og læreboken «Avis fra A til å» (Samlaget). Flere singler og album med egenkomponerte sanger er utgitt på Spotify og alle de største strømmetjenestene.