Hopp til innholdet

Hva trenger jeg av utstyr?

For å starte med diskgolf, trenger man ikke gjøre store investeringen. Du må ha en disk og en markør. Alt etter det er valgfritt. Med et enormt antall forskjellige disker å velge mellom, kan det likevel være greit å vite hvor man skal starte. Under prøver vi å gi deg noen tips.

Hvor mange disker starter man med?

Du kan som nevnt starte med bare en enkelt disk. De fleste vil nok likevel anbefale å starte med et sett med en putter, en mid-range og en driver. Det finnes startpakker som inneholder en av hver til en billig penge, og da er diskene gjerne av typen som passer godt til nybegynnere. Ulempen med disse er at de gjerne er av en plasttype som blir fort slitt. Rekker du å slite dem ut, er nok imidlertid sjansen stor for at du for lengst har begynt å fylle opp en bag med masse disker.

Hva annet trenger jeg?

Skal du bare spille for gøy, holder det lenge med en disk eller tre. Skal du spille serierunder eller turnering, må du i tillegg ha en markør. Dette er en liten disk, som man bruker for å markere hvor disken ligger, så man kan plukke den opp og kaste seg videre mot kurven.

Med trøndersk vær, vil det neppe gå lenge før du trenger en håndduk. Disken din bør være tørr når du hiver den, slik at du får et godt grep. Mikrofiber er gjerne å foretrekke, men det viktigste er at den kan ta vann bort fra disken din.

Har du tatt steget til å kjøpe deg noen flere disker enn det som er praktisk å bare ta med i handa, kan også en bag eller cart være kjekt. Bag finner du i forskjellige størrelser. Fra små med plass til bare en håndfull disker, til ryggsekker med plass til 30 disker eller flere. Noen velger også å ta steget videre og investere i en cart, altså en vogn som du drar med deg rundt på banen.

Hva er putter, mid-range og driver?

Putter:
Dette er disken man bruker for å putte med, samt å kaste innspill, altså de korteste kastene inn til kurven. De går sakte, og de fleste holder en relativt rett linje fra du slipper den til den lander.

Mid-range:
Dette er diskene man bruker på mellomdistanser. De er noe raskere enn en putter, men de er fortsatt litt lettere å kontrollere enn en driver .

Driver:
Disse deles gjerne opp i «Fairway driver» og «Distance driver». Dette er de raske diskene som man gjerne bruker når man skal kaste langt.

Hvordan vet jeg hvilken disk jeg skal ha?

Med det store antall disker å velge i, kan det virke som en vanskelig jungel å navigere seg gjennom. Heldigvis finnes det et system som sier hvordan diskene er, og som dermed kan hjelpe deg å finne gode disker å begynne med.

På de fleste disker vil du finne en liten tabell med fire tall. Disse er Speed, Glide, Turn og Fade. Under finner du en noe forenklet forklaring på hva disse betyr for kastet, med utgangspunkt i noen som kaster backhand med høyre hånd. (Kaster du med venstre, tenk motsatt retning på alt).
Speed – Hvor rask disken er. Jo høyere tall, jo raskere må du kaste den for at den skal fly slik den var tenkt å fly
Glide – Hvor godt disken holder seg i luften når farten synker. Høyere tall, betyr at den glir lengre.
Turn – Hvor mye disken vandrer mot høyre i starten av kastet (ved høy hastighet)
Fade – Hvor mye disken vandrer mot venstre på slutten av kastet (ved lav hastighet)

Hvordan velge:

Putter – Så lenge du holder deg unna de som har speed høyere enn 3, og fade høyere enn 2, så er det viktigere at disken føles bra i handa, enn akkurat hvilken du velger. Variasjonen i hvordan de flyr er ikke større enn at komfort er viktigst.

Mid-range – Disse diskene har gjerne speed 4 eller 5. Her kan det være lurt å prøve å starte med en hvor summen av Turn (som gjerne går fra 0 og nedover) og Fade er nært 0. For eksempel en midrange hvor tallene er 4 4 -2 2. Her er altså turn og fade -2 og 2, tilsammen 0. Enda bedre vil nok være en som har 4 4 0 0. Selv om summen er lik på begge, vil den første vandre mer frem og tilbake, selv om den ender på ca. samme sted.

Driver – Speed på disse starter gjerne på 6, og går vanligvis opp til 13, med noen få disker over dette. For en nybegynner vil vi nok anbefale å starte rolig her. Din første driver kan gjerne ha en speed på 9 eller lavere. Det er nok også en fordel om glide det er 4 ellere høyere. Her er igjen summen av turn og fade viktig. Din første driver kan gjerne ha en sum under 0, og bør i alle fall ikke være mer enn 1. En disk med tallene 6 5 -2 1 vil f.eks. være en god plass å starte.

Dette gir en pekepinn om hvordan man velger seg en disk, men også flere ting spiller inn. To disker med samme tall trenger ikke å fly likt. Type plast er et annet tema.

Spesialister som Frisbeebutikken vil kunne være behjelpelig med å finne disker som passer til ditt nivå.